PREVERI PONUDBO Z BREZPLAČNO DOSTAVO
0 Košarica
Dodano v košarico
  V košarici je toliko izdelkov:
  Imaš 1 izdelek v košarici
   Skupaj

   Vsaj nekajkrat v življenju se srečamo z odločitvijo, ki nas pripelje do razmišljanja, kakšen stol pravzaprav potrebujemo. Ker se potrebe po funkcionalnosti in videzu pisarniškega stola razlikujejo, lahko dandanes izbirate med veliko različnimi oblikami, velikostmi in funkcijami. Da bi bila vaša odločitev pri nakupu enostavnejša, smo za vas pripravili nekaj dejstev glede pisarniških stolov.

   1. NAVADNA ALI GUMIRANA KOLESA?

   Pred nakupom stola se morate vprašati na kakšni podlagi se bo stol uporabljal. V primeru, da imate trdo podlago (beton, ploščice) lahko uporabljate navadna kolesa. V kolikor imate bolj občutljivo podlago (npr. parket) vam svetujemo, da izberete gumirana kolesa, katera so bolj mehka in ne povzročajo poškodb.

   MODRI NASVET:

   - V kolikor se stol uporablja na različnih mestih oz. niste prepričani o trdnosti vaše podlage vam svetujemo, da izberete gumirana kolesa.
   - V primeru tekstilne obloge ali preproge priporočamo navadna kolesa, saj omogočajo lažje premikanje.

   2. PODNOŽJE?

   Podnožje mora zagotoviti stabilnost stola! V kolikor stabilnost ni zagotovljena, lahko pride do padca in poškodb. Večji in višji stoli morajo imeti stabilnejše podnožje (večje po obsegu), saj je njihovo težišče višje. Cenovno najugodnejša in najbolj enostavna so plastična podnožja - pvc. Dražja in bolj kvalitetna so iz lesa, železa ali aluminja.

   3. DVIŽNIK?

   Tukaj moramo predvsem paziti na pravilno nastavitev višine. Pravilno nastavitev dosežemo, kadar je zgornji del stegna vzporedno s tlemi, medtem ko so stopala v celoti podprta na tleh. Priporočljiv kot je med 90 in 115. V kolikor je oseba manjša in ima težavo z doseganjem pravilne lege se priporoča uporaba podnožnika.

   Prednosti in koristi podnožnika:

   • Primeren za nižje osebe,
   • udobnejši položaj nog,
   • boljši pretok krvi skozi noge,
   • razbremenitev kolen,
   • boljše počutje,
   • boljša koncentracija pri delu,
   • ter posledično boljši rezultati pri delu.

   4. RAZLIKE MED MEHANIZMI?

   KLASIČEN MEHANIZEM se uporablja za bolj enostavne stole. Nagib naslona se poljubno spreminja, pri tem pa nagib(kot) sedeža vedno ostane nespremenjen. Ko najdete primerno nastavitev naslon blokirate. Takšen mehanizem je bolj primeren za nezahtevne uporabnike.

   SINHRON MEHANIZEM je novejši in bolj napreden mehanizem, kjer se sedež in naslon premikata skupaj. V praksi to pomeni, da se pri spremembi kota naslona (npr. nazaj) spremeni tudi kot sedeža, ki se prav tako rahlo upogne nazaj. Prednost takšnega sInhron mehanizma je, da nas sedež ob nagibu nazaj zadrži pred drsenjem naprej in omogoča pravilnejšo lego celotnega telesa. Takšni mehanizmi so primerni za bolj zahtevne uporabnike oz. večurno aktivno sedenje.

   MPD MEHANIZEM se večinoma uporablja pri foteljih, kjer sta sedež in naslon pritrjena skupaj oz. sta narejena iz ene školjke kot celota. Tukaj je kot med sedežom in naslonom vedno enak. Takšen mehanizem omogoča zibanje oz. premikanje celotnega školjke naprej in nazaj. Stoli oz. fotelji, ki imajo takšen mehanizem, niso namenjeni za dolgotrajno aktivno delo pred računalnikom in so bolj primerni za enostavno in udobno sedenje.

   STANDARD MEHANIZEM je najbolj enostaven mehanizem, ki omogoča nastavitev stola le po višini. Največkrat se ga uporablja za konferenčne stole.

   5. SEDEŽ NASTAVLJIV PO GLOBINI?

   Pri nastavitvi globine sedeža moramo paziti, da sprednji rob sedeža ne pritiska na predel nog za kolenom!

   6. NASTAVLJIVA ALI FIKSNA ROČNA OPIRALA?

   Pri izbiri med fiksnimi ali nastavljivimi ročnimi opirali ni posebnega pravila. Edini kriterij, ki ga morajo ročna opirala zagotoviti je nemoten dostop stola do mize (ročna opirala pod mizo). V kolikor vam ročna opirala tega ne omogočajo, prihaja do nepravilne drže (telo je preveč oddaljeno od mize) in posledično do napačne obremenitve hrbtnega dela. Prednost nastavljivih ročnih opiral je optimalna nastavitev po meri vsakega posameznika.

   7. NASLON NASTAVLJIV PO VIŠINI?

   Večina stolov ima nastavljiv naslon po višini, kar pripomore k individualni nastavitvi glede na višino posameznika. Višje osebe imajo daljšo hrbtenico, zato si naslon nastavijo višje in obratno. V kolikor stol nima opcije nastavitve po višini, lahko v podjetju Ergoles pri veliko modelih izbirate med različnimi velikostmi naslona (nizek, sprednji, visok).

   8. VZGLAVNIK?

   V kolikor ima stol vzglavnik, vas ta pri delu ne sme ovirati. Pri nagibanju nazaj mora zagotoviti udobno podporo vratu.