Potrebujete dodatno pomoč: (01) 423 23 21 | Stole dostavi Pošta Slovenije | Z vami že 30 let!

Kako prepoznati kakovosten pisarniški stol?

Ob nakupu pisarniškega stola se vprašamo, koliko pravzaprav stol stane in kako kakovosten je (za ta denar). Kolikšna je cena je jasno, glede kakovosti stola pa smo veliko bolj neizobraženi. Danes se prodajajo pisarniški stoli od nekaj deset, pa vse do več tisoč evrov. Izbira je pravzaprav velika, kar moramo paziti je, da znamo prepoznati oziroma oceniti razmerje med ceno, ponudbo in kakovostjo stola. Stoli nižjega cenovnega razreda so pogosto narejeni iz slabših materialov in tako ne dosegajo želje kupcev. Sama trajnost je veliko krajša, saj se problemi pojavijo že zelo hitro. Pogosto gre za okvaro vitalnih delov kot so: prekinjeno delovanje mehanizma, spuščanje dvižnega mehanizma, lom sedeža, podnožja, koles, ročnih opiral ali naslona,...

Mehanizem na stolu:

Jedro vsakega stola je mehanizem, kater povezuje podnožje, sedež in naslon. Pisarniški stoli s slabšim mehanizmom opazimo že na pogled, ponavadi so manjša in ne nudijo vseh funkcij (zaustavljanja naklona v več pozicijah), kot bolj kvalitetni in bolj nastavljivi. Kvalitetni mehanizmi imajo močno ohišje znotraj pa so vsi elementi temu primerno dovolj trpežni za dolgotrajno sedenje oz. uporabo.
.
mehanizem za pisarniske stole

Fotografija: Primerjava mehanizmov za stole (levo: slabši mehanizem, desno: kakovosten mehanizem)

 

servis pisarniških stolov

Fotografija: Poškodba na mehanizmu stola 

 

Dvižni mehanizem za stole - dvižnik:

Dvižnik za stole ali dvižni mehanizem ima funkcijo nastavitve stola po višini. Na trajnost dvižnika vpliva sama kvaliteta, kot tudi pravilna izbira velikosti. Dvižnik za stol mora biti dovolj velik, saj uporaba z maksimalno dvignjenim, znižuje trajnost.

V podjetju Ergoles d.o.o. imamo velik izbor različnih velikosti dvižnih mehanizmov. Svojim strankam se prilagajamo glede na njihove zahteve.

 

dvužni mehanizem za stole ali dvižnik

Fotografija: Prava izbira velikosti dvižnika za stol

 

Sedež stola:

Sedež pisarniškega stola je tisti del na katerega se prenaša največ teže. Trajnost sedeža je predvsem odvisna od njegove sestave. Najpomembnejši element je vložek sedeža, kater je lahko lesen ali plastičen. V obeh primerih mora zagotoviti mehansko trdnost za vsakodnevno uporabo. V kolikor se sedež ob sedenju upogiba pomeni, da gre za premehak oz. preveč porozen material tako, da je trajnost vprašljiva. 

Na novem sedežu mora biti pena dovolj trdna (gosta), saj se s časom in uporabo vsaka omehča. Debelina naj se giblje med 3-6 cm. Trajnost in lep izgled zagotavlja tudi blago v katerega je pisarniški stol tapeciran.

Trajnost blaga se meri z metodo Martindele. Martindale ali vzdržljivostni preizkus je postopek pro katerem se oceni trpežnost in primernost blaga za domačo ali industrijsko uporabo.

V podjetju Ergoles d.o.o. zagotavljamo najvišjo kvaliteto blagov, kateri imajo od 30.000 do 100.000 ciklov.

 

matindele test za obrabo blagov

Tabela: Martindele test - trajnost blaga na obrabo

 

test obrabe blaga na pisarniških stoli

Fotografija: Preizkus Martindele - trajnost blaga za pisarniške stole

 

Video: Martindele test v laboratoriju

 

Naslon na stolu:

Naslon stola je lahko pritrjen na mehanizem ali na sedež stola, ob naslanjanju mora zagotoviti trdno oporo. Nosilec naslona je ponavadi iz kovine saj gre tukaj za velike sile. V kolikor je narejen iz plastike bo sama trajnost veliko slabša.

 

zlomljen naslon pisarniškega stola

Fotografija: Zlomljen nosilec naslona

 

Podnožje za stol:

Podnožje za stole zagotavlja stabilnost pri uporabi pisarniškega stola. Ponavadi izbirate med kovinskimi ali plastičnimi podnožji različnih velikosti. Cenejša kovinska podnožja so narejena iz železa, katera so varjena. V kolikor gre za slabšo kvalitetno izdelave, se železna podnožja lomijo na zvaru - spoju. Cenejša plastična podnožja so narejena iz slabšega (poroznega in mehkega) pvc materiala in so tudi manj konstrukcijsko ojačana.

V podjetju Ergoles d.o.o. uporabljamo kvalitetna pvc podnožja zato lomov podnožij praktično ne poznamo. Za tiste bolj zahtevne kupce ponujamo kovinska podnožja iz aluminija.

 

zlomljeno pvc podnožje za stol

Fotografija: lom pvc podnožja - slaba kakovost 

 

Kolesa za stol:

Kolesa za pisarniške stole skrbijo za enostavno in nemoteno premikanje pri tem pa ne smejo povzročati poškodb na podlagi. Najbolj uporabna in primerna so gumirana kolesa. S svojo mehkobo ne puščajo sledi/poškodb in ne povzročajo hrupa. Cenejša kolesa za pisarniške stole so izdelana iz trde pvc plastike, katere se tudi hitreje poškoduje zato postane sedenje oteženo.

V najnovejši ponudbi imamo sedaj tudi Roller kolesa, katera omogočajo lahkotno in zelo enostavno premikanje. Primerna so za zelo mehke (tekstilne) ali nepravilne podlage, saj s svojo velikostjo premagajo še tako zahtevno oviro. 

Kako ugotoviti ali imate gumirana kolesa? S konico pisala pritisnite v kolo, v kolikor se oddtis pozna je kolo gumirano. Na trdem pvc kolesu ni vidnega oddtisa!

 

zlom na navadnem pvc kolesu za stole

Fotografija: Poškodba pvc kolesa za stol

 

kako preveriti če imate na pisarniškem stolu gumirana kolesa

Fotografija: Kako preveriti ali imate na pisarniškem stolu gumirana kolesa?

 

gumirana kolesa za stole

Fotografija: Kakovostna gumirana kolesa (malo gumirano kolo, veliko gumirano kolo, Roller kolo)

 

 

NASVET: Preverjanje teže stola je vsekakor ena najbolj enostavnih in hitrih metod preverjenja ali je stol narejen iz pravih materialov. Pisarniški stoli se gibljejo nekje od 14 kg (manjši pisarniški stoli)  pa vse do 30+ kg (večji pisarniški stoli).

 

PISARNIŠKI PISARNIŠKI STOL LAHKO PREIZKUSITE V NAŠEM RAZSTAVNEM SALONU NA TBILISIJSKI 57, 1000 LJUBLJANA!

KLIKNI NA POVEZAVO IN NAS OBIŠČI! KOLIKO SEM ODDALJEN

- 360° ogled salona - KLIKNI NA POVEZAVO